Ce masuri sa luam pentru a evita parodontoza - Centrul Stomatologic Aesthetica

Ce masuri sa luam pentru a evita parodontoza

9 July 2018

Cunoscuta sub denumirea simplificata de parodontoza, parodontita marginala profunda este o afectiune inflamatorie a aparatului de sustinere a dintelui, care, nediagnosticata si netratata la timp, poate duce chiar si la mobilitatea dentara si la pierderea dintilor.

Cum cu totii ne dorim o dantura sanatoasa si un zambet increzator, este important sa putem identifica din timp simptomele si semnele care ar putea indica existenta acestei afectiuni.

Cum recunoastem parodontoza

Iata ce ar trebui sa va determine sa va prezentati rapid la stomatolog:

  • Gingii rosii, inflamate care pot aparea periodic;
  • Sangerarea gingiilor dupa periaj sau dupa folosirea atei dentare;
  • Sangerarea gingiilor dupa muscarea unui aliment tare;
  • Respiratie urat mirositoare;
  • Gust metalic in cavitatea bucala;
  • “Alungirea dintilor” ca rezultat al retractiei gingivale;
  • In faze avansate, apare mobilitatea dentara.

Insa, in faza incipienta, parodontoza are foarte putine simptome, iar, din pacate, pacientii ajung la stomatolog doar dupa ce boala a ajuns intr-o faza avansata.

Cauze si evitarea parodontozei

Principala cauza a parodontozei sunt bacteriile din placa dentara. In plus, specialistii in domeniu sustin ca, de cele mai multe ori, inainte sa se instaleze parodontoza, pacientul sufera de gingivita.

Desigur, toate aceste neplaceri pot fi evitate printr-o ingrijire corespunzatoare a dintilor acasa, dar si prin efectuarea, regulat, a unei igienizari dentare profesionale in cabinetul stomatologic.

  Cum poate fi tratata parodontoza

 Unul dintre tratamentele posibile ale parodontozei este cel clasic, non-chirurgical. Acesta presupune o curăţare atentă a suprafeţei radiculare expuse. Sunt indepartate tartrul si placa bacteriana de la nivelul pungilor parodontale si toxinele de la acest nivel.

Acest tip de tratament are limitele sale, in functie de cat de avansata este boala. Daca nu se poate ajunge la rezultate in acest mod, pot fi folosite tehnici chirurgicale regenerative. Mai exact, aceste interventii au ca scop diminuarea adancimii pungilor parodontale si repararea zonelor afectate de parodontoza.

De asemenea, mai exista o alta varianta de tratament. Este vorba de folosirea laserului. Este vorba, in acest caz, de interventii mai putin invazive si mai confortabile pentru pacient. In plus, poate fi salvat mai mult tesut gingival sanatos si pot fi evitate sangerarile gingiilor in timpul interventiei. Aceasta procedura este extrem de eficienta in formele incipiente si medii ale bolii.

Nu uitati, pentru o diagnosticare corecta, dar si pentru un tratament corespunzator, vizita la cabinetul stomatologic este esentiala.