Cum se formeaza cariile dentare - Centrul Stomatologic Aesthetica

Cum se formeaza cariile dentare

24 July 2018

Caria dentara este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale sistemului dento-maxilar. Adesea, cand ne prezentam la medicul stomatolog pentru un control de rutina, cariile dentare sunt cele mai frecvente lucruri pe care le descopera. Studiile arata faptul ca peste 80% din populatia Romaniei sufera de carii dentare.

Care sunt cauzele formarii cariilor

Formarea unei carii dentare este, de fapt, pierderea treptata de tesut dur dentar. Caria dentara are, insa, o etapa premergatoare. Este vorba despre formarea placii dentare. Daca aceasta nu este tratata, creste riscul aparitiei cariilor, dar si al deteriorarii grave a structurii dintelui, care poate duce chiar la nevoia de indepartare a acestuia.

Formarea cariilor se intampla sub influenta unor factori externi. Este vorba despre o igiena dentara precara, o dieta care contine cantitati mari de alimente bogate in zahar, fumatul, dar si stresul.

Cel mai des, cariile apar la dintii din spate din cauza faptului ca sunt cei mai folositi in mestecarea alimentelor, dar si din cauza faptului ca nu realizam un periaj dentar corespunzator, iar resturile de mancare ramase in zona respectiva formeaza acizi care erodeaza smaltul dintilor.

Dieta are si ea un rol extrem de important in formarea cariilor dentare. Sunt, asadar, o serie de mancaruri care ar trebui evitate pentru a avea o dantura cat mai sanatoasa. Este vorba despre zahar, inghetata, miere, gemuri, ciocolata, bauturile racoritoare care contin zahar, bomboanele si chiar si produsele de panificatie. O atentie sporita trebuie acordata dietei copiilor pentru ca unele dintre produsele enumerate mai sus sunt des oferite celor mici.

Cum diagnosticam cariile dentare

 Atunci cand caria a ajuns intr-un stadiu avansat, cel mai des durerea este cea care ne trimite la medicul stomatolog. Ideal este sa ne prezentam constant la stomatolog, iar acesta va examina zona si le va putea identifica din timp. Utilizata in diagnosticarea cariilor dentare este si radiografia.

Este asadar important sa avem o dieta sanatoasa, dar si sa ne curatam dintii corespunzator, in plus, curatarea/igienizarea dentara profesionala este si ea recomandata. Totul pentru a evita formarea cariilor, dar si pentru a ne asigura ca avem un zambet sanatos si increzator.