Moduri prin care să țineți sub control teama de dentist a copiilor - Centrul Stomatologic Aesthetica
teama de dentist la copii, stomatolog pentru copii, clinica Aesthetica, clinica stomatologica Cluj

Moduri prin care să țineți sub control teama de dentist a copiilor

15 March 2019

Ca și în cazul adulților, prezentarea la medicul stomatolog pentru un control de rutină sau pentru o intervenție este absolut necesară și în cazul celor mici. Specialiștii recomandă ca prima vizită în cabinetul stomatologic să fie făcută după apariția primilor dinți temporari sau în jurul vârstei de un an.

Cu toate acestea, dincolo de eventualele afecțiuni care vor trebui să fie tratate, medicul stomatolog se confruntă, în multe cazuri, cu o altă situație. El trebuie să facă față unui pacient anxios. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii arată faptul că aproape 20%, adică 1 din 5 copii de vârstă școlară se teme de dentist.

Rolul părinților este esențial în încercarea de a ține sub control această teamă de a merge la stomatolog.

Iată câteva modalități prin care puteți încerca să faceți acest lucru.

 

Discutați deschis înainte cu cei mici

Pentru copii este foarte important să înțeleagă dinainte ce urmează să li se întâmple. Așa că, explicațile celor mici, din timp, că urmează să îi duceți la un control, de asemenea, în ziua respectivă, medicul ar putea să le explice înainte de a începe intervenția, ce senzații vor avea, ce urmează să simtă.

 

Distragerea atenției

Distragerea atenției poate fi utilă pentru reducerea anxietății dentare. Există mai multe metode de distragere a atenției pe care un clinician le poate lua în considerare. Dacă părintele îi aduce copilului jucăria lui favorită, este posibil ca jucăria să servească și pentru a distrage copilul în scaunul dentar.

Câteodată, o simplă discuție cu clinicianul poate servi la distragerea unui copil. Inițial, clinicianul poate încerca să angajeze copilul într-o discuție despre un subiect plăcut.

O altă formă de distragere a atenției este vizualizarea. În mod specific, medicul poate cere pacientului să vizualizeze o experiență plăcută, cum ar fi o petrecere aniversară recentă sau o excursie la un parc de distracții. Pentru ca această strategie să fie eficientă, copilul trebuie să se simtă ca și cum ar relua un anumit eveniment.

Joc de rol

Pentru a putea convinge copilul, unul dintre părinți ar putea chiar să se implice direct și să fie el în rolul pacientului pe care medicul poate să îi explice copilului cum se va desfășura procedura. Astfel, copilul nu numai că va obține informații despre ce se poate aștepta de la procedură, dar părintele, probabil un model foarte important pentru copil, poate demonstra copilului comportamentul său așteptat în timpul intervenției.

Este extrem de important să le explicați copiilor, indiferent de vârstă, și beneficiile pe care le vor avea după ce vor trece prin cabinetul medicului stomatolog. De exemplu, dacă au dureri de dinți, le puteți spune că datorită intervenției prin care vor trece nu îi vor mai durea dinții și se vor putea juca sau pot dormi din nou liniștiți. Puteți să adaptați discursul în funcție de situație.

Din echipa clinicii stomatologice Aesthetica fac parte medici specializați în stomatologie pediatrică și care sunt alături de micii pacienți.

Te poți programa rapid folosind acest link:  http://clinica-aesthetica.ro/#mt-popup-modal sau la numărul de telefon: 0264421770.