Retractia gingivala – Cauze, tratamente si riscuri - Centrul Stomatologic Aesthetica

Retractia gingivala – Cauze, tratamente si riscuri

12 December 2017

Ce este retractia gingivala?

Retractia gingiilor, cunoscuta si sub numele de recesiune gingivala, reprezinta expunerea bazei si a radacinilor dintilor in urma indepartarii gingiilor de pozitia lor normala. Acest lucru se intampla fie din pricina unei pierderi de tesut gingival, fie din cauza bolilor gingivale, dar si din alte motive. In timp ce multi o percep ca pe o problema a adultilor, retractia gingivala poate aparea chiar si in adolescenta.

Care sunt cauzele retractiei gingivale?

Recesiunea gingivala are numeroase cauze, insa cea mai frecventa este legata de bolile gingiilor. Aceasta afectiune apare atunci cand bacteriile din cavitatea orala impreuna cu materiile straine, cum ar fi particulele alimentare, incep sa formeze placa bacteriana. Daca aceasta placa nu este indepartata, ea tinde sa se intareasca pe dinti, iritand si inflamand gingiile din jurul dintilor respectivi. Tartrul odata format, se creeaza un paradis pentru dezvoltarea bacteriilor. Aceste bacterii se acumuleaza in niste “buzunare” in gingii, urmand sa manance practic din tesutul sanatos. In cele din urma, tesutul gingiei sanatoase se erodeaza, formand aspectul de gingii retrase.

Identificarea retractiei gingivale:

Spre deosebire de alte tipuri de boli ale gingiilor care pot fi greu de diagnosticat din cauza lipsei de durere si a simptomelor vizibile de la inceput, retractia gingiilor este destul de usor de observat la examinarea vizuala. Pe masura ce gingiile incep sa se retraga, poti vedea o schimbare fizica a dintilor si o marire a suprafetei lor. De asemenea, deoarece gingiile se indeparteaza de baza dintilor, ei tind sa fie mai sensibili la cald si la rece, precum si la atingere sau la presiune.

Alte cauze ale retractiei gingivale:

Bolile gingivale nu sunt singurul factor care contribuie la recesiunea gingiilor. Te poti confrunta cu aceasta problema si daca:

  • Exista pozitii anormale ale dintilor care cauzeaza inghesiurea lor;

  • Exista probleme ereditare ce produc tesut gingival subtire sau insuficient;

  • Te periezi prea dur sau folosesti o periuta de dinti cu perii tari;

  • Ai o igiena orala inadecvata;

  • Fumezi;

  • Ai bruxism.

Riscurile asociate cu retractia gingivala:

Diagnosticul initial al retractiei gingivale este un semn sigur ca vor exista probleme mai grave cu gingiile tale, mai ales daca aceasta afectiune a aparut din cauza placii bacteriene. Mai mult decat atat, recesiunea gingiilor poate fi un semn de avertizare pentru alte probleme de sanatate potential grave – pe care majoritatea oamenilor nu le-ar lega niciodata cu sanatatea orala – cum ar fi bolile cardiovasculare si accidentele vascular cerebrale.

Un studiu publicat in revista stiintifica “Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology and Endodontology” afirma ca bolile gingivale cresc cu 19% riscul de aparitie a bolilor de inima. Se crede ca bacteriile din gingii intra in fluxul sanguin si ajung in intregul corp, inclusiv in artere.

Totodata, daca aceasta problema este ignorata, gingiile se vor retrage treptat tot mai mult, ajungandu-se la boli parodontale, pierdere osoasa si chiar la caderea dintilor.

Tratamente pentru retractia gingivala:

Tratamentul pentru retractia gingivala necesita mai intai o intelegere a cauzei. Odata ce se determina cauza, medicul dentist va recomanda un plan de tratament. In cazul in care principala cauza a inflamatiei si a recesiunii gingiei este periajul agresiv sau folosirea unei periute de dinti cu perii tari, se recomanda schimbarea modului de periaj, intr-un mod mai bland, sau utilizarea unei periute cu perii moi.

Daca recesiunea gingiei este foarte grava, atunci este nevoie de interventia unui parodontist, care va recomanda restabilirea tesutului gingival pierdut.