10 cauze ale sensibilitatii dentare - Centrul Stomatologic Aesthetica

10 cauze ale sensibilitatii dentare

8 December 2017

Toti cei care sufera de sensibilitate dentara stiu cat de dureroasa si inconfortabila poate fi aceasta problema si ce impact imens poate avea asupra calitatii vietii lor. Sensibilitatea dentara apare atunci cand smaltul dentar este afectat din diferite cauze. Atunci cand smaltul nu mai acopera centrul nervilor dintilor in mod corespunzator, elementele exterioare pot provoca disconfort.

Sensibilitatea dentara apare, de regula, din una dintre cele 10 cauze:

1. Periajul prea dur.

Folosirea unei periute cu perii tari sau aplicarea unei presiuni foarte mari in timpul periajului poate afecta smaltul dentar.

2. Albirea dintilor.

Din pacate, este adevarat. Procedurile de albire dentara cauzeaza sensibilitate. Din fericire, aceasta sensibilitate este temporara si se va remedia.

3. Gingiile retrase.

Atunci cand gingiile se retrag, de obicei din cauza bolilor gingivale, radacinile dintilor sunt expuse, crescand sensibilitatea.

4. Cariile dentare.

Acest lucru se intampla in principal din cauza consumului excesiv de dulciuri. Cand proteinele din saliva interactioneaza cu zaharul lasat pe dinti, se formeaza o placa bacteriana care mananca smaltul dintilor.

5. Bruxismul.

Scrasnitul din dinti este, deseori, o cauza a deteriorarii smaltului dentar. Multi oameni fac acest lucru in somn, in mod involuntar, afectiunea fiind mai des intalnita in randul copiilor. Aceasta problema poate fi combatuta prin purtarea unei gutiere.

6. Placa bacteriana.

Cand placa se acumuleaza la radacina, sensibilitatea dintilor creste.

7. Varsta.

Studiile arata ca dintii devin mai sensibili atunci cand ai varsta cuprinsa intre 25 si 30 de ani.

8. Anumite alimente.

Consumul anumitor alimente in cantitati mari, cum ar fi citricele, rosiile si muraturile, poate provoca sensibilitate dentara.

9. Apa de gura.

Unele tipuri de apa de gura contin acizi care pot cauza, in timp, deteriorarea smaltului dentar.

10. Crapaturile din dinti.

Daca ai un dinte crapat, acesta se va umple cu bacterii care, pe parcursul timpului, vor provoca inflamatii si sensibilitate ridicata.

Cum se poate combate sensibilitatea dentara:

Alimentatia sanatoasa nu este buna numai pentru sanatatea generala a organismului, ci si pentru dinti. Incearca sa eviti alimentele care contin zaharuri si pe cele care au in componenta foarte mult acid.

Daca sensibilitatea ta dentara este cauzata de bruxism, atunci ar trebui sa mergi la stomatolog pentru a-ti confectiona o gutiera speciala.

Mentinerea unei igiene orale corecte si utilizarea atei dentare sunt esentiale. Ata dentara curata locurile in care periuta de dinti nu poate ajunge. Totodata, se recomanda folosirea unei periute de dinti cu perii moi pentru a nu risca deteriorarea smaltului dentar. Iar un lucru extrem de important, dar care este, din pacate, deseori neglijat, este vizita la medicul stomatolog o data la sase luni pentru consultul de rutina si curatarea profesionala.