Ai nevoie de plombe? Află câteva informații utile - Centrul Stomatologic Aesthetica

Ai nevoie de plombe? Află câteva informații utile

25 October 2018

Plomba sau obturația dentară este un tratament care are drept scop reparea diferitelor tipuri de fracturi ale dinților, carii sau alte tipuri de deteriorări localizate pe suprafața dinților.

Dincolo de scopul de a umple cavitatea produsă de către afecțiunile amintite mai sus, plombele pot avea drept scop și îmbunătățirea ocluziei sau mușcăturii dentare.

În plus, unele plombe pot fi folosite pentru simpla înlocuire a altora care deja sunt uzate, lucru posibil și necesar după o anumită perioadă de timp. Persoanele care sunt preocupate de aspectul danturii lor, dar și de buna funcționare a acesteia, se adresează preventiv medicului stomatolog pentru diverse proceduri de înlocuire a lucrărilor mai vechi.

Tipurile de plombe

     1.Restaurări directe

Acest tip de plombe sunt plasate în cadrul unei singure ședinte stomatologice, după, desigur, pregătirea în prealabil a zonei. Acest tip de obturații dentare includ amalgamurile dentare, ionomeri de sticlă, materiale din ionomeri sau din compozit.

 

     2.Restaurări indirecte

Acestea sunt realizate în mai multe ședințe stomatologice, minimum două vizite la cabinet. În această categorie se încadrează inlay-urile (cele care au rolul de a restaura conturul unui dinte) și onlay-urile (acest tip acoperă și suprafața dintelui folosită în masticație). Tot în această categorie regăsim coroanele dentare, respectiv îmbrăcarea întregului dinte, și punțile dentare. Acestea din urmă pot fi realizate din aliaje metale neprețioase, compozite sau ceramică.

 

Temeri legate de procedura de plombare

În rândul pacienților există teama că această procedură ar putea fi una dureroasă. Trebuie, însă, ținut cont de faptul că avem a face cu o procedură relativ confortabilă, deoarece medicul stomatolog începe lucrarea prin utilizarea locală de anestezic. Drept urmare, pacientul nu simte durerea.

 

Cât ar trebui să reziste o plombă

O parte dintre pacienți se așteaptă ca, odată realizată procedura de obturație dentară, plomba să reziste toată viața. În general, este nevoie de o îngrijire atentă a zonei respective, la fel ca și în cazul întregii danturi. Mai mult, deși o plombă ar putea rezista ani de-a rândul, este indicat să verificăm starea lucrării pentru ca medicul stomatolog să decidă dacă este necesară o înlocuire. Există inclusiv cazuri în care contactul cu dintele se modifică și poate favoriza apariția unei carii secundare.

Prezentarea la timp la medicul stomatolog este, și în acest caz, extrem de importantă. Tocmai de aceea, echipa clinicii stomatologice Aesthetica îți stă la dispoziție pentru a te ajuta să ai un zâmbet sănătos și frumos.

Te poți programa rapid folosind acest link:  http://clinica-aesthetica.ro/#mt-popup-modal sau la numărul de telefon: 0264421770.