Asocierea dintre boala parodontala si bolile cardiace | Stomatologie Cluj Aesthetica

Asocierea dintre boala parodontala si bolile cardiace

27 November 2017

 

Relatia dintre boala parodontala si afectiunile cardiace aterosclerotice

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â cred c─â inflama╚Ťia provocat─â de boala parodontal─â poate fi responsabil─â de aparitia bolilor cardio-vasculare: cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, ateroscleroza.┬áMai multe studii au ar─âtat c─â boala parodontal─â este considerata un factor de risc in aparitia bolilor de inim─â┬á sau boala parodontal─â poate exacerba condi╚Ťiile cardiace existente. ├Än timp ce o rela╚Ťie cauz─â-efect nu a fost ├«nc─â dovedit─â, cercet─ârile au ar─âtat c─â boala parodontal─â cre╚Öte riscul aparitiei bolilor de inim─â.
Pacien╚Ťii cu risc de endocardit─â infec╚Ťioas─â pot necesita antibiotice ├«nainte de procedurile dentare. Parodontologul ╚Öi cardiologul dvs. vor putea stabili dac─â starea inimii dumneavoastr─â necesit─â folosirea antibioticelor ├«nainte de procedurile dentare. Asocierea dintre boala parodontala si bolile cardiovasculare reprezinta un subiect de interes deosebit.

Accidentul vascular cerebral

Studiile suplimentare au indicat o rela╚Ťie ├«ntre boala parodontal─â ╚Öi accidentul vascular cerebral. ├Äntr-un studiu care privea rela╚Ťia cauzal─â a infec╚Ťiei orale ca factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, persoanele diagnosticate cu ischemie cerebrovascular─â acut─â au fost mai susceptibile de a avea o infec╚Ťie oral─â comparativ cu cele din grupul martor.┬áBoala parodontala este o boala inflamatorie si infectioasa a tesuturilor din jurul dintilor si poate duce la pierdere osoasa, retractii gingivale si chiar pierderea dintilor.

Pacien╚Ťii cu parodontit─â sunt adesea asimptomatici.┬áAtunci c├ónd sunt prezente, semnele┬á ╚Öi simptomele sunt non-specifice ╚Öi includ inflamatia gingivala,modificari de culoare la nivelul gingiilor,┬á gingiile care singereaza usor (spontan sau dup─â periaj dentar), coarone dentare alungite ,retractii gingivale ,aparitia de spatieri intre dinti, mobilitate dentara, modificarea sensibilitatii gustative,╚Öi halitoza (din cauza infec╚Ťiei anaerobe). ┬áPacien╚Ťii cu parodontopatie┬á pot prezenta dureri spontane, durere la masticatie sau deseori complica╚Ťii ale bolii parodontale, abcese parodontale.┬áDiagnosticul clinic┬á necesit─â evaluare parodontala efectuata de c─âtre un medic parodontolog prin realizarea parodontometriei,examinarii clinice si radiologice. Pacientii cu boala parodontala prezinta un nivel crescut al proteinei C-reactiv (CRP)┬á in singe.

Preventia bolii parodontale

Studiile clinice pe termen lung au demonstrat ├«n mod clar c─â ├«ndep─ârtarea regulat─â ╚Öi eficient─â a bacteriilor si a placii bacteriene de la nivelul din╚Ťilor┬á pot preveni aparitia bolii parodontale acute.Daca biofilmul bacterian de la nivelul dintilor nu este indepartat se produce o crestere a bacteriilor care declanseaza un raspuns imuno-inflamator.
Eliminarea eficient─â a bacteriilor si a placii bacteriene necesit─â o igien─â oral─â excelent─â,detartraj periodic supra si subgingival,chiuretarea pungilor parodontale ,folosirea antibioterapiei pentru a reduce inlamatia si a controla infectia.

Boala Cardio-vasculara si Ateroscleroza

Ateroscleroza este o afectiune a peretilor vaselor sangvine care, in timp, conduce la reducerea diametrului vasului de sange (prin formarea de placi ateromatoase ce contin colesterol, calciu, material lipidic si lipofage) pana la infundarea acestuia. In cele mai multe dintre cazuri, factorii de risc care influenteaza aparitia aterosclerozei sunt fumatul, diabetul zaharat de tip II, obezitatea, hiper/dislipidemiile, nivelul crescut de homocisteina (un aminoacid produs de organismul uman), istoricul familial al bolilor de inima, sedentarimsul, apneea obstructiva de somn.

Prezenta inflamatiei in boala aterosclerotica reprezinta obiectul multor studii de cercetare .Un nivel crescut al proteinei C-reactive ,care se intilneste si in boala parodontala poate servi ca biomarker pentru aparitia cardiopatiei ischemice,a crizei de angina pectorala,a hipertensiunii arteriale.Asocierea dintre boala parodontala si ateroscleroza este demonstrata prin numeroase studii de cercetare.Este de aceea important sa atragem atentia asupra faptului ca o boala parodontala moderata sau severa ramasa netratata poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare!

Recomandarile Asociatiei Americane de Parodontologie AAP sunt :

Pacientii cu boala parodontala moderata sau severa trebuie sa ia la cunostinta ca exista riscul aparitiei leziunilor aterosclerotice.Se recomanda consultul cardiologic pentru stabilirea factorilor de risc:LDL colesterol, profilul lipidic, determinarea CRP. Monitorizarea evolutiei bolii parodontale de catre medicul specialist parodontolog precum si terapia interventionala prin detartraj supra si subgingival, reducerea inflamtieie gingivale si a pungilor osoase prin terapie regenerativa si control medicamentos.

Daca si tu te confrunti cu unul din lucrurile prezentate mai sus, te asteptam la Clinica de Stomatologie Cluj Aesthetica, pentru a te ajuta cu cele mai bune tratamente!