Asocierea dintre boala parodontala si bolile cardiace - Centrul Stomatologic Aesthetica

Asocierea dintre boala parodontala si bolile cardiace

27 November 2017

 

 

Relatia dintre boala parodontala si afectiunile cardiace aterosclerotice

Oamenii de știință cred că inflamația provocată de boala parodontală poate fi responsabilă de aparitia bolilor cardio-vasculare: cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, ateroscleroza. Mai multe studii au arătat că boala parodontală este considerata un factor de risc in aparitia bolilor de inimă  sau boala parodontală poate exacerba condițiile cardiace existente. În timp ce o relație cauză-efect nu a fost încă dovedită, cercetările au arătat că boala parodontală crește riscul aparitiei bolilor de inimă.
Pacienții cu risc de endocardită infecțioasă pot necesita antibiotice înainte de procedurile dentare. Parodontologul și cardiologul dvs. vor putea stabili dacă starea inimii dumneavoastră necesită folosirea antibioticelor înainte de procedurile dentare. Asocierea dintre boala parodontala si bolile cardiovasculare reprezinta un subiect de interes deosebit.

Accidentul vascular cerebral

Studiile suplimentare au indicat o relație între boala parodontală și accidentul vascular cerebral. Într-un studiu care privea relația cauzală a infecției orale ca factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, persoanele diagnosticate cu ischemie cerebrovasculară acută au fost mai susceptibile de a avea o infecție orală comparativ cu cele din grupul martor. Boala parodontala este o boala inflamatorie si infectioasa a tesuturilor din jurul dintilor si poate duce la pierdere osoasa, retractii gingivale si chiar pierderea dintilor.

Pacienții cu parodontită sunt adesea asimptomatici. Atunci când sunt prezente, semnele  și simptomele sunt non-specifice și includ inflamatia gingivala,modificari de culoare la nivelul gingiilor,  gingiile care singereaza usor (spontan sau după periaj dentar), coarone dentare alungite ,retractii gingivale ,aparitia de spatieri intre dinti, mobilitate dentara, modificarea sensibilitatii gustative,și halitoza (din cauza infecției anaerobe).  Pacienții cu parodontopatie  pot prezenta dureri spontane, durere la masticatie sau deseori complicații ale bolii parodontale, abcese parodontale. Diagnosticul clinic  necesită evaluare parodontala efectuata de către un medic parodontolog prin realizarea parodontometriei,examinarii clinice si radiologice. Pacientii cu boala parodontala prezinta un nivel crescut al proteinei C-reactiv (CRP)  in singe.

Preventia bolii patodontale

Studiile clinice pe termen lung au demonstrat în mod clar că îndepărtarea regulată și eficientă a bacteriilor si a placii bacteriene de la nivelul dinților  pot preveni aparitia bolii parodontale acute.Daca biofilmul bacterian de la nivelul dintilor nu este indepartat se produce o crestere a bacteriilor care declanseaza un raspuns imuno-inflamator.
Eliminarea eficientă a bacteriilor si a placii bacteriene necesită o igienă orală excelentă,detartraj periodic supra si subgingival,chiuretarea pungilor parodontale ,folosirea antibioterapiei pentru a reduce inlamatia si a controla infectia.

Boala Cardio-vasculara si Ateroscleroza

Ateroscleroza este o afectiune a peretilor vaselor sangvine care, in timp, conduce la reducerea diametrului vasului de sange (prin formarea de placi ateromatoase ce contin colesterol, calciu, material lipidic si lipofage) pana la infundarea acestuia. In cele mai multe dintre cazuri, factorii de risc care influenteaza aparitia aterosclerozei sunt fumatul, diabetul zaharat de tip II, obezitatea, hiper/dislipidemiile, nivelul crescut de homocisteina (un aminoacid produs de organismul uman), istoricul familial al bolilor de inima, sedentarimsul, apneea obstructiva de somn.

Prezenta inflamatiei in boala aterosclerotica reprezinta obiectul multor studii de cercetare .Un nivel crescut al proteinei C-reactive ,care se intilneste si in boala parodontala poate servi ca biomarker pentru aparitia cardiopatiei ischemice,a crizei de angina pectorala,a hipertensiunii arteriale.Asocierea dintre boala parodontala si ateroscleroza este demonstrata prin numeroase studii de cercetare.Este de aceea important sa atragem atentia asupra faptului ca o boala parodontala moderata sau severa ramasa netratata poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare!

Recomandarile Asociatiei Americane de Parodontologie AAP sunt :

Pacientii cu boala parodontala moderata sau severa trebuie sa ia la cunostinta ca exista riscul aparitiei leziunilor aterosclerotice.Se recomanda consultul cardiologic pentru stabilirea factorilor de risc:LDL colesterol, profilul lipidic, determinarea CRP. Monitorizarea evolutiei bolii parodontale de catre medicul specialist parodontolog precum si terapia interventionala prin detartraj supra si subgingival, reducerea inflamtieie gingivale si a pungilor osoase prin terapie regenerativa si control medicamentos.