Cauzele genetice din spatele afecțiunilor stomatologice - Centrul Stomatologic Aesthetica

Cauzele genetice din spatele afecțiunilor stomatologice

4 April 2024

Deși poate, la o primă vedere, alimentația incorectă și igiena dentară precară sunt principalele cauze ale afecțiunilor stomatologice, mai există un factor care poate crește semnificativ incidența anumitor boli dentare. Este vorba despre factorul genetic.

Iată câteva afecțiuni stomatologice care sunt influențate de cauze genetice și pentru care este important să vă prezentați cu o anumite frecvență la stomatologie Cluj, dacă sunteți din această zonă a țării sau dacă doriți să beneficiați de servicii medicale de calitate.

Parodontoza

Boala parodontală sau parodontoza este o afecțiune inflamatorie a dintelui și a țesutului care înconjoară rădăcina acestuia. Această boală presupune pierderea progresivă a osului alveolar din jurul dinților, iar dacă nu este tratată la timp, poate duce chiar la pierderea dinților. Tocmai de aceea, sunt indicate cotroalele de rutină într-o clinică stomatologică din Cluj.

Parodontoza este probabil una dintre cele mai cunoscute afecțiuni atât din sfera stomatologică generală, cât și din rândul celor cu un pronunțat caracter ereditar.

Printre simptomele timpurii ale bolii se numără: sângerarea gingiilor, edemul și eritemul acestora, dar și respirația neplăcută.

Parodontoza apare sub forma unui proces inflamator la vârful rădăcinii dintelui. De regulă, această inflamație este reacția organismului în urma unei complicații a cariei dentare netratate corespunzător sau la timp. Bacteriile care pătrund în cavitatea carioasă ajung în canalul rădăcinii și inflamează nervul. În lipsa tratamentului corespunzător, microbii se înmulțesc și pătrund în orificiul din vârful rădăcinii, numit „apex”. La ieșirea din apex, microbii afectează țesuturile și ligamentele care înconjoară rădăcina dintelui.

Parodontoza debutează cu o gingivită, iar dacă aceasta nu este tratată corespunzător sau chiar deloc, se transformă odată cu trecerea timpului în periodontită, aceasta fiind o formă evoluată sau complicația gingivitei.

Citește un articol întreg dedicat acestui subiect și descoperă dacă ai sau nu simptome care indică prezența parodontozei.

Cariile dentare

Cariile dentare sunt unul dintre principalele motive pentru care pacienții se adresează medicului stomatolog. De cele mai multe ori însă, acest lucru se întâmplă când deja caria este într-un stadiu avansat și provoacă disconfort pacientului. Tocmai de aceea, pacienții ar trebui să se prezinte regulat la un cabinet stomatologic din Cluj, astfel încât cariile să fie diagnosticate și tratate din timp, iar suprafața dentară afectată de acestea să fie diminuată.

Caria dentară este o cavitate care apare la suprafața dintelui. Este o întrerupere a continuității smalțului sau cementului dentar. Cariile apar din cauza bacteriilor care se regăsesc în mod natural în cavitatea bucală și care, în contact cu resturile alimentare, produc acizi care atacă suprafața dintelui.

Ceea ce este foarte importat de reținut este faptul că, în prima fază de dezvoltare, cariile nu produc simptome, nu provoacă durere, sensibilitate dentară sau alte reacții care să ne dea de înțeles că ar trebui să ne adresăm medicului. Dacă nu sunt identificate la timp, cariile se extind, provoacă disconfort și, atunci când nu se intervine, pot duce la deteriorarea masivă a dintelui, chiar și la căderea acestuia.

Anomaliile dento-maxilare

Anomaliile dento-maxilare sunt afecțiuni structurale, adesea congenitale, ce includ modificări precum hipertrofia de maseter sau retrognația. Acestea influențează modul în care maxilarele, mușchii implicați în masticație (ex: maseterii) și dinții se dezvoltă și cresc.

În cazul pacienților cu anomalii dento-maxilare de natură genetică, dentiția și ocluzia sunt vizibil afectate încă din copilărie. Astfel, pot apărea probleme de creștere asimetrică a maxilarelor, supraaglomerări dentare sau poziții nefirești ale structurilor cavității bucale (interne și externe).

În această situație, prezentarea la stomatologie Cluj-Napoca, la o clinică stomatologică din a cărei echipă să facă face medici specializați pe diferite arii, reprezintă un plus. Aceștia vor decide care este tratamentul corespunzător și vor ține cazul sub observație.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre afecțiunile dentare menționate în cadrul acestui articol sau dacă sunteți în căutarea unei clinici stomatologice în Cluj, vă așteptăm la o consultație la Clinica Aesthetica. Puteți face o programare online sau să ne contactați telefonic: 0264421770.