Bruxismul, scrâșnitul dinților, este una dintre afecțiunile dentare cele mai des întâlnite la nivel mondial, cât și în rândul pacienților români.
Cu toate că este atât de des întâlnită, de cele mai multe ori, persoanele care suferă de bruxism devin conștiente de această afectiune și ajung să se programeze la o clinică stomatologică abia atunci când sunt atenționate că scrâșnesc insistent din dinți, fie în timpul somnului, fie atunci când sunt stresate sau când încep să aibă anumite simptome deranjante. Din cauza scrâșnitului, în timp, smalțul dinților este deteriorat, apar durerile și sensibilitatea dentară. În plus, pe măsură ce bruxismul evoluează, nu doar dinții sunt afectați, ci și gingiile.
Cauzele care ar putea sta la baza bruxismului
Deși cauzele bruxismului nu sunt încă foarte clare, există totuși câțiva factori genetici, fizici sau psihologici cu care este asociată această afecțiune. Iată despre ce este vorba:
- stres, anxietate, frustrări, furie;
- malocluzie dentară (alinierea incorectă a dinților);
- odihnă insuficientă;
- dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare;
- schimbarea dentiției temporare cu cea permanentă;
- tulburări de somn.
Factorii de risc ai bruxismului
Pe lângă aceste posibile cauze, există și o serie de factori de risc care pot crește riscul de apariție a bruxismului. Printre acestea se numără:
- un nivel ridicat de stres sau de anxietate;
- vârsta, bruxismul este frecvent diagnosticat în rândul copiilor și poate să dispară până la adolescență;
- tipul de personalitate(apare cu precădere la persoanele competitive, agresive sau hiperactive);
- ca efect secundar al unor medicamente, precum antidepresivele;
- fumatul, consumul de cafea sau de alcool;
- ereditatea.
De asemenea, mai sunt cazuri în care bruxismul este asociat și cu alte boli, precum boala Parkinson, demență, epilepsie, tulburări de reflux gastroesofagian, deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) sau pavor nocturn.
Posibile complicații ale bruxismului
Nediagnosticat la timp, bruxismul poate duce la o serie de complicații, tocmai de aceea, este esențială prezentarea inclusiv ca formă de prevenție la un control la o Stomatologie Cluj, dacă locuiți în această zonă a țării.
Iată care sunt afecțiunile care pot fi provocate în timp de bruxism:
- deteriorarea dinților, a coroanelor dentare sau a maxilarului;
- dureri de cap;
- dureri faciale sau ale maxilarului;
- afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare.
Așadar, dacă te confrunți cu o parte dintre următoarele simptome, ar fi recomandat să găsești un furnizor de servicii de stomatologie Cluj, oraș renumit pentru calitatea serviciilor medicale.
Simptomele cărora să le acorzi atenție
Acestea sunt principalele simptome ale bruxismului:
- scrâșnitul și încleștarea dinților;
- dinții ciobiți și slăbiți;
- smalțul deteriorat;
- sensibilitate dentară și dureri puternice ale dinților;
- dureri faciale, ale gâtului sau ale mandibulei;
- dureri de cap, în special în zona tâmplelor;
- slăbirea sau încordarea mușchilor mandibulei;
- tulburări de somn.
În ceea ce privește tratamentul bruxismului, acesta va fi personalizat de către medicul din clinica stomatologică pe care o vei alege. În cazul copiilor, bruxismul nu necesită tratament, însă în cazul adulților, după o examinare atentă, medicul poate recomanda fie purtarea unei gutiere, fie chiar o coroană dentară, în situația în care smalțul este deteriorat, iar uzura dentară a dus la sensibilitate.
În concluzie, îți recomandăm să acorzi atenție oricărui simptom care ar putea indica această afecțiune stomatologică și să te programezi la un control de specialitate pentru a lua măsuri din timp.