Ce sunt placa bacteriană și tartrul și cum le putem preveni apariția - Centrul Stomatologic Aesthetica

Ce sunt placa bacteriană și tartrul și cum le putem preveni apariția

10 April 2019

Placa bacteriană și tartrul se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale dinților care îi determină pe pacienți să se prezinte la medicul stomatolog. Iată câteva informații care v-ar putea ajuta.

 

Ce este placa bacteriană

 

Placa bacteriană este un depozit de bacterii la nivelul dinților, acesta are un aspect lipicios și incolor și se formează în mod constant pe suprafața dintelui. Placa bacteriană se formează pe suprafața dinților de la 4 până la 12 ore după periaj. Acest lucru face extrem de important faptul ca noi să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi, deși ar fi ideal să facem acest lucru după fiecare masă. Folosirea aței dentare în fiecare zi contribuie și ea la realizarea unei îngrjiri dentare complete și eficiente.

De asemenea, este indicat să folosim o pastă de dinți care conține fluor, dar și să ne schimbăm periuța de dinți constant.

În plus, folosirea apei de gură oferă și ea o protecție suplimentară împotriva acumulării de placă bacteriană.

La fel de important este să ne prezentăm regulat la medicul stomatolog unde acesta poate realiza o curățare profesională a danturii. Puteți citi un articol dedicate acestei teme: http://clinica-aesthetica.ro/de-ce-este-importanta-curatarea-profesionala-a-danturii/.

Ce este tartrul

Tartrul apare în urma unui întreg proces. Inițial, bacteriile se depun pe suprafața dintelui, apare placa dentară și abia apoi se formează tartrul prin întărirea plăcii dentare. Calciul și fosfatul se unesc și formează cristale pe suprafața dinților. Aceste cristale se întăresc la nivelul plăcii formând tartrul.

Cum putem preveni formarea tartrului

În primul rând trebuie să ne asigurăm că avem o igienă dentară realizată corect. Dincolo de acest lucru, medicul stomatolog poate realiza o curățare profesională a dinților pentru a-l îndepărta, în plus, periajul dinților cu o pastă care conține pirofosfați ajută prin faptul că această substanță se lipește de suprafața dinților și diminuează șansele de formare sau de creștere a cristalelor de tartru.

Vrei o curățare profesională a danturii? Te așteptăm la Clinica Stomatologica Cluj Aesthetica.

sursa foto: pixabay.com