Cum putem preveni apariția cariilor - Centrul Stomatologic Aesthetica
cum putem preveni aparitia cariilor, carie dentara, stomatolog Cluj, clinica stomatologica

Cum putem preveni apariția cariilor

Cariile dentare sunt unul dintre principalele motive pentru care pacienții se adresează medicului stomatolog. De cele mai multe ori însă, acest lucru se întâmplă când deja caria este într-un stadiu avansat și provoacă disconfort pacientului. Tocmai de aceea, pacienții ar trebui să se prezinte regulat la cabinet, astfel încât cariile să fie diagnosticate și tratate din timp, iar suprafața dentară afectată de acestea să fie diminuată.

Ce este caria dentară

Caria dentară este o cavitate care apare la suprafața dintelui. Este o întrerupere a continuității smalțului sau cementului dentar. Cariile apar din cauza bacteriilor care se regăsesc în mod natural în cavitatea bucală și care, în contact cu resturile alimentare, produc acizi care atacă suprafața dintelui.

Ceea ce este foarte importat de reținut este faptul că, în prima fază de dezvoltare, cariile nu produc simptome, nu provoacă durere, sensibilitate dentară sau alte reacții care să ne dea de înțeles că ar trebui să ne adresăm medicului.

Dacă nu sunt identificate la timp, cariile se extind, provoacă disconfort și, atunci când nu se intervine, pot duce la deteriorarea masivă a dintelui, chiar și la căderea acestuia.

Cum le putem preveni

Pentru a putea preveni cariile dentare este important să știm care sunt cauzele care duc la producerea acestora.

Apariția cariilor dentare este favorizată în primul rând de carbohidrați, dar și de consumul excesiv de zahăr. Carbohidrații se lipesc pe suprafața dinților, ajută la hrănirea bacteriilor, producerea acizilor și participă activ la deteriorarea suprafeței dentare.

În plus, alimentele bogate în carbohidrați duc și la creșterea cantității de placă dentară, care, atunci când  nu este îndepărtată la timp, atacă smalțul dentar și duce la formarea tartrului.

O altă cauză a apariției cariilor este igiena orală necorespunzătoare. Deși s-a încetățenit faptul că ar trebui să ne spălăm de două ori pe zi pe dinți pentru a avea o dantură sănătoasă, specialiștii recomandă să ne spălăm pe dinți după fiecare masă și să nu mergem la culcare niciodată fără a face acest lucru. În plus, folosirea apei de gură și a aței dentare pentru îndepărtatea eficientă a resturilor alimentare poate duce la o îngrijire complexă a danturii.

Extrem de importante sunt și pauzele între mese. Trebuie să avem un program bine stabilit al meselor, să avem 3 mese principale și 2 gustări, iar între aceste mese să nu mai consumăm alte alimente, sucuri de fructe sau sucuri carbogazoase care ar putea duce la apariția cariilor. Ce se întâmplă în aceste pauze? Practic substanțele naturale din salivă vor începe să repare smalțul dinților atacați de bacterii.

O atenție deosebită trebuie acordată și îngrijirii dinților copiilor sau a dinților de lapte. Deși sunt temporari, netratarea cariilor apărute în acest caz poate duce la consecințe pe termen lung care pot afecta inclusiv dinții permanenți. În acest sens, vă recomandăm să citiți acest articol publicat anterior și dedicat problemelor dentare care pot apărea la copii: http://clinica-aesthetica.ro/problemele-dentare-care-pot-aparea-la-copii/.

Fluorul, în cantități normale, este considerat a fi extrem de util în prevenirea apariției cariilor dentare. Acesta intră în smalțul dinților și îi întărește, fiind mai rezistenți în fața atacurilor acizilor. Din această cauză, majoritatea pastelor de dinți conțin fluor pentru protecția dentară.

Dincolo de aceste măsuri, cea mai importantă este prezentarea în mod regulat la control in cadrul unei Clinici de Stomatologie. În acest mod, specialiștii pot identifica aceste carii dentare inclusiv din fază incipientă. În astfel de situații, pacienții nu mai ajung să simtă disconfort, dar și timpul și costurile pe care le presupune intervenția medicului sunt mai mici.

Echipa clinicii stomatologice Aesthetica vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta să aveți un zâmbet sănătos și frumos.