Cum tratam noi dintii inclusi - Clinica Stomatologica Aesthetica Cluj

Cum tratam noi dintii inclusi

6 June 2017

De foarte multe ori in cadrul clinicii noastre, am intalnit cazuri in care datorita spatiului insuficient, unii dinti si in special caninii, nu erup si raman inclusi in os. Acesta situatie este una foarte dificil de corectat, si care necesita un grad de precizie si atentie sporit pe parcursul tratamentului.

Pentru o predictibilitate a rezultatelor tratamentelor,  la clinica Aesthetica de Stomatologie Cluj, am pus la punct un protocol de lucru, care sa asigure succesul acestora.

 1. Evaluarea radiologica si diagnosticul┬á– Recomandam pacientului realizarea unei radiografii 3D cu Cone-Beam Computer Tomograf (CBCT), iar analiza acesteia ne da suficiente indicii referitoare la pozitia exacta a dintelui inclus, si eventualele efecte nocive pe care le exercita acesta pe radacinile dintilor vecini.
 2. Planul de tratament
  1. Evaluam care este traiectoria cea mai potrivita de aducere in arcada a dintelui inclus
  2.  Evaluam daca avem spatiu suficient in arcada pentru acest dinte
  3. Planificam interventia chirurgicala de descoperire a dintelui inclus
  4. Planificam interventia ortodontica, in special pasii de urmat pentru a asigura o pozitionare corecta, finala, fara afectarea sau cu afectarea minima a radacinii dintilor alaturati.
 3. Interventia chirurgicala
  • Scopul principal al interventiei chirurgicale este de a descoperi partial in os coarana dintelui inclus si de a atasa acestei coroane un boton metalic pe care se exercita forta ortodontica de extruzie.
 4. Tratamentul ortodontic –┬áare rolul de exercitata o forta suficienta de extruzie prin butonul atasat coroanei dintelui inclus, astfel incat sa permita eruperea acestui dinte in pozitia si pe traiectoria dorita. Principala problema care trebuie evitata aici este interactiunea dintelui in miscare cu radacinile dintilor adiacenti, pentru a se evita procesul de resorbtie radicuala a acestora si eventuala lor pierdere.

Acest protocol este folosit cu succes la Clinica stomatologica Aesthetica Cluj de Dr. Adina Sirbu de peste 10 ani, fiind un protocol recomadat de Prof. Dr. Adrian Becker si Prof. Dr. Stella Chausu, considerati cei mai mari specialisti din lume in tratamentul dintilor inclusi. La acest moment peste 100 de cazuri cu dinti inclusi au fost tratate cu succes de Dr. Adina Sirbu, folosind strict acest protocol.

In luna Mai din acest┬áan, clinica noastra a avut onoarea sa fie partener in organizarea┬áin Bucuresti cursului┬á “Treatment of impacted teetgh: an orthodontic and surgical perspective”┬ácu┬á Prof. Dr. Adrian Becker si Prof. Dr. Stella Chausu. La acest curs la care am fost bucurosi sa observam prezenta a peste 80 de colegi din toata tara, atat ortodonti cat si chirurgi. In fotografia de mai jos Dr. Sirbu si Prof. Dr. Chaushu la sfarsitul cursului.

IMG_3218