Eroziunea dentară este o disoluție acidă progresivă a smalțului și a dentinei fără intervenția plăcii bacteriene. Mai simplu, este practic o uzură de natură chimică a dinților. Această uzură își face apariția din cauza acizilor din cavitatea bucală. Smalțul dinților este atacat de diferiți acizi aflați în cavitatea bucală, iar apoi substanța dură dentară își pierde din densitate.
Cauzele apariției eroziunii dentare
Alimentele acide reprezintă principala cauză a eroziunii dentare. Poate fi vorba de sucuri de fructe, în special de mere și portocale, berea, vinul sau de băuturile carbogazoase.
De asemenea, o dietă bogată în zaharuri poate determina apariția acestui tip de afecțiune.
În procesul de protecție a smalțului dinților de acești factori, saliva joacă un rol important, mai exact contribuie la neutralizarea pH-ului. Însă, dacă nu există pauze între mese, iar atacurile acide asupra smalțului sunt foarte frecvente, atunci saliva nu mai are timp să acționeze, iar dinții vor fi afectați și vor începe să își piardă din smalțul de la suprafață.
Unele substanțe medicamentoase, cum ar fi aspirina, vitamina C sau medicamente antihistaminice utilizate timp îndelungat, pot și ele să ducă la eroziune dentară.
De asemenea, persoanele care au afecțiuni gastro-intestinale sau nervoase pot prezenta regurgitații de acid în mod frecvent. Deoarece sucul gastric este extrem de acid, atunci când vine în contact cu dinții le afectează puternic stratul de la suprafață.
Ce simptome ar trebui urmărite
Într-o primă fază, incipientă, veți putea sesiza o creștere a sensibilității dentare la rece, cald sau dulce. Dacă nu este identificată la timp cauza, dinții vor putea deveni extrem de sensibili și vor afecta mult gradul de confort și stilul de viață al pacientului.
Culoarea dinților poate fi un indicator relevant în diagnosticarea eroziunii dentare. Primele semne apar, de obicei, la nivelul marginilor incizale ale incisivilor centrali care devin transparente. Ulteriori, dinții vor putea deveni gălbui.
De asemenea, eroziunea dentară poate avea impact și asupra formei dinților. Spațiile dintre dinți se vor mări și chiar vor putea fi sesizate șanturi verticale pe suprafața dinților.
Cum să evitați apariția eroziunii dentare
Un prim pas care ar trebui făcut este să reduceți cantitățile de alimente acide pe care le consumați. Folosiți un pai pentru a vă proteja dantura atunci când totuși consumați băuturi acide. După masă, consumul de lapte sau produse din lapte poate ajuta la scăderea nivelului de aciditate din gură.
Folosiți o pastă de dinți cu fluor care ajută la remineralizarea și la protejarea smalțului dentar. De asemenea, orice alt produs care conține fluor poate fi util. Poate fi vorba despre apă de gură sau de geluri aplicate pe dinți.
Dincolo de aceste măsuri și de o igienă dentară corespunzătoare, este foarte important să vă prezentați regulat la medicul stomatolog căruia să îi descrieți toate simptomele pe care le aveți, tocmai pentru a reuși să decidă diagnosticul și tratamentul corect.
Specialiștii din cadrul Stomatologiei Aesthetica Cluj vă pot fi de ajutor. În plus, ei sunt la curent cu cele mai noi tratamente și tendințe din domeniul stomatologic și au la dispoziție tehnologie de ultimă generație.
sursa foto: unsplash.com