În societatea modernă în care trăim, noţiunea de estetică, de fizionomie armonioasă, capătă o importanţă din ce în ce mai mare în viaţa de zi cu zi. Zâmbetul este considerat a fi una dintre cele mai remarcate trăsături faciale, un instrument indispensabil în cadrul comunicării interumane. În majoritatea situaţiilor, în ultima vreme, funcţia fizionomică trece pe primul plan în restaurările dentare, la solicitările tot mai frecvente ale pacienţilor noştri, din ce în ce mai preocupaţi de aspectul estetic.
Ce reprezintă faţetele ceramice (porţelan)?
Faţetele ceramice sunt restaurări fizionomice realizate de către specialistul nostru în colaborare cu tehnicianul dentar, ce se lipesc permanent pe suprafaţa vizibilă a dinţilor în surâs. Scopul principal pe care îl îndeplinesc este de a îmbunataţi aspectul zâmbetului dumneavoastră prin corectarea micilor imprerfecţiuni de ordin estetic.
Ceramica(porţelanul) este cel mai estetic (imită cel mai bine aspectul dinţilori naturali), şi cel mai bine tolerat material de către ţesutul gingival (nu afectează sănătatea gingiilor şi nu provoacă reacţii alergice) fiind depaşită doar de smalţul însuşi.
Are un luciu specific, foarte asemănător cu smalţul dinţilor: veţi obţine un anumit grad de transparenţă şi un aspect natural.
Este rezistentă la uzură, nu se colorează în timp şi nu scade resistenţa dinţilor pe care se aplică.
Vizita la medicul dentist reprezintă primul pas în a afla daca sunteţi candidatul ideal pentru faţete dentare sau dacă vi se potriveste o altă variantă de tratament.
Când recomandăm pacienţilor noştri tratamentul cu faţete dentare:
- Când nu sunteţi multumiţi de forma dinţilor sau de marimea lor;
- Când există pete inestetice pe suprafaţa dinţilor sau în cazul dintilor îngălbeniţi ( datorită vârstei, tratamentului cu tetraciclină sau tratamente de canal efectuate în trecut);
- Fisuri in smalţ, fracturi mici;
- Când există mici modificări de pozitie (inghesuiri, spatieri sau rotatii) ale dintilor si doriţi alinierea lor;
- Dinţi cu plombe mici, dar inestetice;
- Uzură dentară, dinţi tociţi;
- Fluoroza (dinţii au erupt având un smalţ pătat, situaţie ce se datorează ingestiei crescute de fluor în copilărie, în perioada formării dinţilor);
Cât de repede putem reda pacienţilor noştri un zâmbet minunat cu ajutorul faţetelor de ceramică?
De obicei, prin serviciile noastre de protetica dentara Cluj, pacientii noştri obţin zâmbetul visurilor lor în două şedinţe.
La prima sedinţă pentru faţete, dinţii dumneavoastră sunt pregătiţi: de cele mai multe ori este necesară o mică preparare a dintelui pe suprafaţa exterioară, pe care dorim sa aplicăm faţeta; în caz contrar, exista riscul ca în unele situaţii dintele impreună cu restaurarea finală să aibă un aspect “bombat”. Se ia amprenta şi se trimite la tehnician.
La a doua şedinţă lipim faţetele permanente. Medicul evaluează faţeta întrucât să corespundă tuturor cerintelor estetice şi funcţionale, urmând cimentarea sa cu un ciment specific.
Odată aplicate pe dinţi, ele se incadrează în armonia dento-facială.
Ingrijirea faţetelor din ceramică
Cu o ingrijire corespunzătoare şi respectarea indicaţiilor primite de la specialistul nostru, faţetele din ceramică reprezintă restaurări rezistente şi durabile care pot dăinui mulţi ani.
De aceea serviciile de protetica dentara Cluj noastre includ şi dispensarizarea pacienţilor, efectuându-se controale şi igienizări profesionale o dată la 6 luni.
Faţetele sunt foarte rezistente în conditii de igienă corespunzatoare, cu periajul potrivit, cu o pastă dentară non-abrazivă şi prin folosirea aţei şi periuţelor interdentare. De asemenea noi le indicăm pacienţilor noştri să evite muşcarea alimentelor dure sau a interpunerii obiectelor între dinţii anteriori (creioane sau roaderea unghiilor).