Ortodonție Cluj. Când este necesar un tratament ortodontic și unde să îl realizezi - Centrul Stomatologic Aesthetica

Ortodonție Cluj. Când este necesar un tratament ortodontic și unde să îl realizezi

5 June 2024

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu îndreptarea sau corectarea pozițiilor dentare prin intermediul aparatelor dentare. De asemenea, ortodonția reprezintă soluția naturală pentru a obține o estetică dentară plăcută.

Când este necesar să apelezi la servicii de ortodonție Cluj

Iată care sunt situațiile în care este necesar să apelezi la serviciile unui ortodont:

  • Ocluzia (mușcătura) incorectă

Indiferent dacă te confrunți cu o ocluzie adâncă, ocluzie deschisă (dinții nu se ating), sau dinții nu par să se poziționeze bine, echipa clinicii Aesthetica te poate ajuta prin utilizarea unor tehnici moderne de tratament ortodontic care pot corecta aceste probleme.

  • Protruzia dentară

În acest caz, dinții arcadei superioare sunt prea înclinați în față.

  • Probleme de spațiu dentar

Unii dinți sunt înghesuiți deoarece nu există spațiu suficient pentru toți dinții permanenți pentru a se potrivi corect. În alte situații, distanța dintre dinți este prea mare și pune în evidență decalaje inestetice.

  • Asimetria

Maxilarele nu sunt simetrice în raport cu linia mediană, iar acest lucru este un indicator al posibilelor tulburări de creștere la copii sau probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare la adulți.

Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste situații, este indicat să beneficiezi de servicii medicale de ortodonție Cluj, aici cadrele medicale sunt constant expuse la noutățile în domeniu, participând la congresele și evenimente de profil.

Obiectivele tratamentului ortodontic sunt clare: estetica dentară, îndreptarea dinților, estetica facială, corectarea ocluziei, a mușcăturii, stabilitatea articulației temporo-mandibulare, revitalizarea parodontiului dinților, corectarea dimensiunii maxilarelor.

De la ce vârstă sunt indicate tratamentele ortodontice

Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Tratamentele ortodontice realizate în copilărie sunt ideale pentru că medicul ortodont poate interveni din timp și profita de procesele de creștere naturală a copilului. La fel ca și restul corpului, dinții și maxilarele se modifică rapid în această perioadă. Așa că, în acest moment este posibil să fie mărite dimensiunea maxilarelor. Astfel încât poate fi corectată pozitia dinților și pot fi create condiții favorabile unei creșteri sănătoase.

Dacă este vorba despre un adult care se confruntă cu asemenea simptome, trebuie să știi că dinții poate fi mutați la orice vârstă! De fapt, aproximativ doi din cinci pacienți tratați cu ajutorul serviciilor noastre de ortodonție cluj în clinica noastră sunt adulți! Înainte de tratament, adulții sunt examinați cu atenție pentru a observa semne ale bolii parodontale, care se vor trata înainte de începerea tratamentului ortodontic.

Ortodonție Cluj. Tipurile de aparate ortodontice folosite la Clinica Aesthetica

Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri, sunt aparate ortodontice cu brackeți metalici sau de safir, aparate ortodontice de tip aligner, adică gutiere transparente care aliniază dinții, iar alegerea aparatului ortodontic trebuie să țină cont și de tipul patologiei pe care o tratăm. Tratamentele ortodontice nu sunt dureroase, există un disconfort în prima săptămână după care pacientul se acomodează cu aparatul, iar senzația de disconfort dispare.

Cum funcționează aparatele ortodontice

Aparatele ortodontice cu brackeți sunt prefabricate și fiecare bracket este individualizat pe un anumit dinte. Mișcarea dentară se realizează în plan vertical, transversal și sagital, pe un singur dinte sau pe grupe de dinți, în funcție de planul de tratament stabilit inițial. De aceea, este foarte important ca la începutul tratamentului ortodontic să avem un diagnostic corect și complex, cu obiective de tratament bine stabilite.

Brackeții de safir sunt estetici, transparenți, fiecare bracket are anumite informații la nivelul slotului, iar aplicarea unor brackeți estetici depinde de tipul de ocluzie pe care dorim să o tratăm. Dacă ocluzia, mușcătura este prea adâncă, este bine să evităm folosirea brackeților de safir deoarece se vor fractura.

Alignerele sunt reprezentate de un set de gutiere care se schimbă la o săptămână-10 zile, sunt estetice, pot determina și ele un ușor disconfort la început, dar ulterior pacientul se obișnuiește și disconfortul dispare. Sunt indicate în anumite patologii ortodontice și este important și în cazul folosirii acestui sistem să avem un diagnostic și un plan de tratament extrem de riguros.

În cadrul clinicii noastre, asigurăm tratamente de ortodonție cu aparate dentare pentru copii și adulți, pentru orice tip de anomalie. La Clinica Aesthetica, medicul ortodont Adina Sîrbu va investiga complet problemele cu care te confrunți. Te poți programa pentru o primă consultație.