Pierderea precoce a dinților la copii - Centrul Stomatologic Aesthetica

Pierderea precoce a dinților la copii

4 October 2019

Dinții temporari sunt la fel de importanți ca și cei permanenți. De la această premiză ar trebui să înceapă orice discuție despre “dinții de lapte”, așa cum sunt cunoscuți în limbaj popular. Tocmai de aceea trebuie acordată o importantă semnificativă îngrijirii lor încă dinainte de apariția primului dinte. În primii ani de viață, părinții sunt cei care sunt responsabili de igiena dentară a copilului și ar trebui să creeze un obicei pentru copil ca, apoi, acesta să se spele el însuși după fiecare masă.

Importanța igienei dentare a dinților temporari

Dacă igiena dentară nu este făcută corespunzător și dacă, atunci când încep să apară diferite afecțiuni stomatologice, pacientul copil nu este dus la cabinetul medical, atunci se poate ajunge inclusiv la pierderea precoce a dinților care poate avea consecințe pe termen lung, inclusiv în structura dinților permanenți.

Rolul fiecărui dinte temporar este de a păstra spațiul pentru dintele permanent care urmează să îl înlocuiască. Dacă, în urma unor accidente sau din motive medicale, unii dinți de lapte vor fi extrași mai devreme de termen, există șanse semnificative ca restul dinților să migreze ocupând locul dintelui permanent. Se va ajunge apoi fie la un dinte care va ieși strâmb, fie la un dinte care rămâne blocat în os.

Aflați din acest articol care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice întâlnite în rândul copiilor: http://clinica-aesthetica.ro/problemele-dentare-care-pot-aparea-la-copii/.

Ce măsuri pot fi luate pentru păstrarea dinților temporari

Pentru a putea păstra dinții temporari până la momentul în care ar trebui să se schimbe în mod natural, este important ca părinții să se asigure că duc copilul la control stomatologic încă imediat după apariția primului dinte, iar apoi fac din acest lucru un obicei constant.

Cariile dinților de lapte trebuie tratate la timp, astfel încât să fie evitată situația în care extracția unui dinte temporar înainte de termen este singura soluție rămasă. Dacă totuși, din diferite motive, se ajunge într-o astfel de situație, pacientul trebuie să fie văzut de un ortodont care poate aplica un menținător de spațiu care să împiedice crearea unor complicații pentru apariția dinților permanenți.

Copilul tău se confruntă cu o situație de acest gen?  Te așteptăm la Stomatologie Cluj Aesthetica.