Respirația orală - Centrul Stomatologic Aesthetica

Respirația orală

12 July 2016

Astăzi vom vorbi despre respirație..Omul sănătos respiră susținut prin fosele nazale.De ce?..Pentru că nasul are numeroase funcții extrem de importante pentru organismul nostru.

– respirația prin încălzirea, dirijarea și filtrarea aerului;

– rol olfactiv (simțul mirosului);

-rol fonetic în vorbire;

-rol în funcția auditivă prin controlul aerisirii urechii mijlocii;

-reflexele de apărare împotriva corpilor străini prin strănut.

La o buna parte a populației copii, adolescentâți  sau adultii predomina respirația prin cavitatea bucală. Resprirația prin caviatatea bucală nu este fiziologică, având o strânsă legatură cu apariția anginelor, otitelor, hipertrofiilor amigdaliene, traheite, bronsite, hipoacuzii, tulburari de dezvoltare a aparatului dento-maxilar.

Respiratia bucală poate produce tulburări de somn cu apariția asteniei fizice și psihice. Efectul astenizant apare în principal din cauza oxigenării insuficiente și cu cât vârsta copilului este mai mică cosecințele pe termen lung sunt mai grave.

Respiratia prin cavitatea bucală produce inclusiv modificări la nivelul extremitatii cefalice,  a posturii si a vertebrelor cervicale.

Respiratia bucală apare ân cazul micșorării căilor aeriene prin modificari la nivelul foselor nazale, cavității nazale, modificări la nivelul maxilarului superior.

DSCF2850
Maxilar îngust înainte de tratament
DSC_0230
Ocluzie corectă după tratament

Tratamentul respirației nazale trebuie făcut de o echipa de specialiști: medicul ortodont care corectează forma și poziția maxilarelor iar medical specialist ORL tratează polipii, vegetațiile adenoide și alte patologii din sfera ORL. Nu uitați: singura respirație fiziologică este cea nazală!!!