Când începem tratamentul ortodontic la copii? - Aesthetica Cluj
ortodontie cluj

La ce vârstă putem începe tratamentul ortodontic la copii?

21 July 2016

Întrebarea pe care o auzim cel mai des de la părinții pacienților noștrii mai mici este: Oare la ce vârstă putem începe tratamentul ortodontic? Răspunsul corect este întotdeauna: Depinde de diagnostic! Însă cu cât începem mai repede tratamentul cu atât mai mult acest tratament va fi mai puțin invaziv și va conduce la rezultate foarte bune mult mai rapid.

De foarte multe ori, problemele de asimetrie scheletală pot fi corectate prin dilatarea maxilarului folosind un disjunctor maxilar, iar acest proces se poate face între varsta de 4 ani si 15-16 ani. După 16 ani, procesul de dilatare maxilară se poate face doar asistat chirurgical, sub anestezie generală, deoarece sutura palatinală mediană este osificată odată cu terminarea procesului de creștere craniană.

În cazul înghesurilor dentare, se poate interveni de asemnea timpuriu și corecta problemele de maloculsie prin extracții dirijate ale dinților temporari astfel încât dinții definitivi vor erupe și se vor stabiliza în poziții ocluzale corecte. În multe din aceste cazuri nici nu mai este necesară aplicarea unui aparat ortodontic, alinierea realizându-se în mod natural.

Câteodată este necesară o etapă chirurgicală pentru reabilitarea corectă a ocuziei dentare și esteticii faciale, neputându-se rezolva toate problemele ortodontice. Însă chiar și în aceste cazuri, daca sunt diagnosticate din timp, putem să exploatăm avantajul creșterii naturale și să facem un prim tratament ortodotic la o varsta fragedă, un tratament mult mai facil decât la adulți, de aliniere dentară și stabilizare ocluzală. După ce procesul de creștere s-a oprit se poate trece la intervenția chirurgicală și tratamentul ortodontic post-operator.

Noi încurajăm toți părinții să vină cu copiii la tratamentele de ortodontie Cluj, chiar dacă la prima vedere nu sunt probleme. Un proces de examinare și diagnosticare profesionist, realizat cu dispozitive si soluții software de ultimă generație, este recomandabil și necesar pentru că un tratament ortodontic la copii este mult mai facil si duce la evitarea unor tratamente mult mai complexe și invazive la vârsta adultă.