Cele mai frecvente afectiuni stomatologice - Centrul Stomatologic Aesthetica

Cele mai frecvente afectiuni stomatologice

7 August 2018

Fara doar si poate, durerea este cea care ne determina, cel mai des, sa ne prezentam la medicul stomatolog. Desi nu este deloc recomandat sa asteptam pana simtim durere pentru a stabili o vizita la stomatolog, acest lucru se intampla des.

Cauzele durerii de dinti sunt, insa, diverse. Iata care sunt cele mai comune afectiuni stomatologice:

Caria dentară

Aceasta ataca structura dintelui si poate duce, in cazurile grave, chiar la nevoia de extractie a dintelui afectat. Atunci cand va prezentati la cabinetul stomatologic, medicul identifica zona/dintele cu probleme si stopeaza evolutia cariei. Ideal este ca acest lucru sa se intample in timp ce caria este inca intr-o faza mai putin avansata, adica a afectat o portiune mai mica din dinte. Dupa ce trateaza caria, stomatologul va reface arhitectura dintelui.

 

Respiratia urat mirositoare

Aceasta mai este cunoscuta sub denumirea de halena si este si ea unul dintre principalele motive pentru care pacientul se prezinta la stomatolog. In acest caz, medicul trebuie sa identifice cu acuratete care este cauza care creeaza aceasta neplacere. Ar putea fi vorba despre carii, tartru sau probleme aparute la lucrarile protetice. Halena are un impact major asupra calitatii vietii pacientului, iar rezolvarea acestei probleme va duce la imbunatatire semnificativa a acesteia.

Tartrul si placa bacteriana

Si acestea reprezinta unele dintre principalele motive din spatele deciziei de a ne prezenta la stomatolog. In plus, adesea, ele sunt diagnosticate chiar in timpul unui control stomatologic de rutina. Afecteaza, in principal, aspectul estetic al danturii si nu numai. Igienizarea profesionala a danturii realizata in cadrul cabinetului folosind detartrajul ultrasonic, air-flow si periajul profesional duc la rezolvarea acestor afectiuni.

 

Sensibilitatea dentara

Disconfortul este cuvantul care caracterizeaza aceasta afectiune. Il simtim atunci cand mancam dulciuri sau bem ceva cald sau foarte rece sau chiar cand ne spalam pe dinti. Asadar, zi de zi, dintii hipersensibili ne amintesc ca trebuie sa ne prezentam la medic pentru a gasi o solutie potrivita noua si pentru a putea reveni la un comportament alimentar obisnuit.

 

Bruxismul

Fie ca o facem constient, fie ca nici macar nu realizam ca o facem, scrasnitul din dinti este un alt motiv care ne poate duce pe scaunul stomatologului. Din cauza acestei probleme putem sa ne confruntam cu dureri de cap, de dinti, iar, in timp, chiar si cu fracturi dentare. Medicul stomatolog este cel care poate depista si rezolva aceasta situatie prin indicarea tipului de gutiera potrivit noua.

 

Gingivita si problemele parodontale

Acestea duc la durere, sensibiitatea dintilor, unii dinti pot deveni mobili, pot aparea sangerari dentare sau ne putem chiar pierde unii dintre dinti, daca nu le tratam. Am dedicat acestui subiect un articol publicat anterior.

Indiferent care dintre afectiunile de mai sus ne afecteaza, putem sa ne facem acum o programare la cabinetul stomatologic.